Renovatie van 102 sociale huurwoningen in Malem kan beginnen

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in de wijk Malem in Gent kan beginnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt er 102 woningen, die gedeeltelijk of volledig gerenoveerd worden. De huurders kregen op verschillende bewonersvergaderingen al meer uitleg over de plannen en de verhuisbeweging.

De renovatiewerken werden begin maart gegund aan de laagst biedende aannemer, de tijdelijke vereniging Everaert-Cooreman nv - PIC bvba. “De werken starten deze week, het einde is voorzien in 2022”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van Buro 56 ziet, goed voor een bestelbedrag van meer dan 9 miljoen euro (exclusief btw). Zo worden bij alle woningen onder andere de buitengevels gerenoveerd, een septische put geplaatst, de schouwen afgebroken en een ventilatiesysteem geïnstalleerd.

Totaalrenovatie met verhuis
“En daar blijft het niet bij. In de 68 woningen die een totaalrenovatie ondergaan, worden ook alle technieken vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt in deze huizen ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Omdat de totaalrenovatie bij deze 68 woningen zo ingrijpend is, kunnen de huurders niet in hun woning blijven tijdens de werken. “Zij kregen vorig jaar al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende van hen verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard. De huurders van de 34 woningen die een deelrenovatie ondergaan kunnen wel in hun woning blijven.”

Doorschuifsysteem
Eind mei was er een laatste bewonersvergadering voor alle huurders die op dit moment nog in de wijk Malem wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke en praktische vragen stellen over de werken of over de verhuis.

 “We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem. “De werken beginnen in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit. “Op die manier proberen we zoveel mogelijk mensen te herhuisvesten in de wijk zelf, maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk.”

Totaalrenovaties
Malem is trouwens niet de enige wijk waar Volkshaard grote renovatiewerken uitvoert. Op dit moment zijn er in Gent ook totaalrenovatiewerken aan de gang in de wijken Viermeersen (Wondelgem, 113 woningen) en Westveld (Sint-Amandsberg, 160 woongelegenheden) en in de Koggestraat (18 woningen + 24 appartementen). Vorige maand werd de totaalrenovatie aan de Zwijnaardsesteenweg en het Gustaaf Eylenboschplein (21 woningen) al afgerond.

“Die renovaties zijn noodzakelijk omdat het gaat om oudere woningen, die niet meer voldoen aan de huidige normen”, klinkt het bij directeur Heyse. “Bovendien moeten de woningen die we verhuren voldoen aan de nieuwe energiezuinigheidseisen, met dakisolatie, dubbel glas en aangepaste verwarmingsketels.”

“Met de start van de werken in Malem zijn we alleszins aanbeland bij een van de laatste grote renovatieprojecten in Gent. Daarmee zitten we ook op het hoogtepunt van onze leegstand door die totaalrenovaties. Als deze projecten afgerond zijn, mogen we een grote daling verwachten”, besluit Heyse.

volkshaard