Naar 1 woonmaatschappij: afbakening werkingsgebieden

U heeft het wellicht al gehoord: de Vlaamse Regering heeft beslist dat er vanaf 2023 in een gemeente of stad maar één woonmaatschappij meer zal zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt. Ondertussen zijn ook de werkingsgebieden voor deze woonmaatschappijen vastgelegd door de Vlaamse Regering. 

Op de kaarten hierboven en hieronder kunt u de afbakeningen zien.

Volkshaard zal actief zijn in Aalter, Deinze, Destelbergen, De Pinte, Gavere, Lievegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. We doen dit niet alleen: we voeren - samen met onze zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk - momenteel gesprekken om over te gaan tot een fusie met Habitare+, om ons aansluitend om te vormen tot woonmaatschappij, samen met de sociale verhuurkantoren in dit werkingsgebied.

De woningen die niet meer tot ons werkingsgebied zullen behoren, worden overgedragen aan de andere woonmaatschappijen. Er is momenteel overleg over hoe en wanneer dit zal gebeuren.

De woonmaatschappij: 1 maatschappij voor sociaal wonen per werkingsgebied

Door te werken met één woonmaatschappij per gebied wil de Vlaamse Regering voordelen creëren voor de sociale huurders, de woonorganisaties en de steden en gemeenten.

De woonmaatschappij zal instaan voor het bouwen, verhuren en verkopen van alle sociale woningen binnen het gebied. Daardoor moet een kandidaat zich bijvoorbeeld maar één keer inschrijven. Of is er één aanspreekpunt voor alle kandidaten en sociale huurders in dezelfde stad/gemeente bij vragen, problemen, ...

Wat betekent dit voor u als sociale huurder?

We willen u geruststellen dat dit geen invloed zal hebben op uw woonsituatie. De lopende huurcontracten worden voor al onze huurders verder gezet.

Als uw stad of gemeente niet meer tot ons werkingsgebied behoort, zal dit weliswaar bij een andere woonmaatschappij zijn. Maar uw woonzekerheid blijft gegarandeerd!

Elke woonmaatschappij zal uw huurprijs ook nog altijd berekenen volgens het besluit Vlaamse Codex Wonen. U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken.

Werkingsgebied.
volkshaard