Grondige renovatie van sociale huurwoningen in Westveld (Gent, Sint-Amandsberg) is begonnen

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in het Westveld in Sint-Amandsberg (Gent) is begonnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt in die wijk in totaal 160 woningen en 36 appartementen, waarvan er 128 een volledige transformatie ondergaan. De huurders kregen eind januari al meer uitleg over de werken en de verhuisbeweging op een bewonersvergadering.
 

Het renovatieproject werd in december gegund aan de laagst biedende aannemer, ACH Bouw. “De werken gingen deze week van start en zouden afgerond moeten zijn in het voorjaar van 2023”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van GDR-architecten ziet. “36 appartementen en één woning werden recent al volledig gerenoveerd. Daarbij voeren we enkel nog wat werken aan de gevels uit”, klinkt het bij directeur Heyse. “Bij de andere woningen renoveerden we voorlopig alleen de daken, dus die ondergaan nog een grote transformatie.”

Deel- en totaalrenovatie
“31 woningen worden gedeeltelijk gerenoveerd. Bij deze huurders wordt de badkamer bijvoorbeeld verplaatst naar een kleine slaapkamer, het plat dak geïsoleerd en/of een ventilatiesysteem geïnstalleerd”, aldus directeur Heyse.

De 128 overige woningen ondergaan een totaalrenovatie. Daarbij worden bijvoorbeeld de gevels gerenoveerd en de private rioleringen vernieuwd. “Maar daar blijft het niet bij. Ook alle technieken worden vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Bovenop die renovatiewerken krijgen 178 woongelegenheden een nieuwe, gemetselde tuinberging. “Die worden gegroepeerd gebouwd bij onze 160 woningen en 18 gelijkvloerse appartementen in de wijk”, klinkt het.

Bewonersvergadering
Omdat de veranderingen bij de totaalrenovaties ingrijpend zijn, kunnen niet alle huurders in hun woning blijven tijdens de werken. “Deze mensen kregen in 2016 al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende huurders verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard.”

Eind januari organiseerde Volkshaard een bewonersvergadering voor de huurders die wel nog in het Westveld wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke en praktische vragen stellen over de renovaties en de eventuele verhuis.

Doorschuifsysteem
“We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem. “De werken beginnen voornamelijk in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen naar daar kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit.

“Op die manier kunnen zoveel mogelijk huurders die dat wensen in het Westveld blijven wonen. Al moeten we natuurlijk ook rekening houden met de ‘rationele bezetting’ van onze woningen: het aantal slaapkamers moet afgestemd zijn op het aantal personen. We kunnen geen te kleine of te grote woningen aanbieden.”

volkshaard