Fusie Habitare+, Kleine Landeigendom Het Volk & Volkshaard

De juridische fusie tussen de sociale huisvestingsmaatschappijen Habitare+, Kleine Landeigendom Het Volk en Volkshaard is sinds gisterenavond officieel een feit. Het is een eerste stap in de vorming van de woonmaatschappij in het gebied onder Gent, die vanaf 2023 actief zal zijn.

De Vlaamse regering heeft immers beslist dat er vanaf 2023 per stad of gemeente maar één maatschappij meer mag zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt.

Die beslissing was voor de Raden van Bestuur van Habitare+ (de in 2018 gerealiseerde fusie tussen de Merelbeekse Sociale Woningen & de Deinse Sociale Bouwmaatschappij), Kleine Landeigendom Het Volk en Volkshaard het signaal om de fusiegesprekken op te starten. Een logische stap, want – bovenop het overlappende werkingsgebied – zijn ook de geschiedenis, de visie en de werking van deze maatschappijen zeer gelijklopend.

Gisterenavond – donderdag 30 juni 2022 – werd de fusie officieel bekrachtigd in 3 Buitengewone Algemene Vergaderingen. Achter de schermen werd al druk gewerkt aan de opbouw van de nieuwe organisatie, die vanaf vandaag operationeel wordt.

Goed voor de huurders

Noch deze fusie, noch de vorming van de woonmaatschappij zal een invloed hebben op de woonsituatie van de huurders van de drie maatschappijen. De lopende huurcontracten worden voor iedereen gewoon verder gezet.

De fusie – en de latere vorming van de woonmaatschappij – zullen zelfs heel wat voordelen hebben voor zowel de huidige als de toekomstige (kandidaat-)huurders en (kandidaat-)kopers.

Zo zal een huurder zich bijvoorbeeld maar één keer moeten inschrijven, wat het administratief veel eenvoudiger maakt. Bovendien zullen we ook veel bereikbaarder zijn: er zal slechts één aanspreekpunt zijn bij vragen en problemen rond sociaal wonen, dicht bij huis.

Ook op het vlak van kennis zullen we onze krachten bundelen, waardoor de fusiemaatschappij veel efficiënter zal werken. Dit alles zal de dienstverlening alleen maar ten goede komen. Denk maar aan snellere renovaties, meer nieuwe woningen, meer mogelijkheden voor bewonersparticipatie, …

6.800 woongelegenheden

De fusie van de drie maatschappijen gebeurde via een overname van Habitare+ en KLE Het Volk door Volkshaard en zal voorlopig onder die laatste naam verder gaan. Dat wil echter niet zeggen dat de fusiemaatschappij een doorstart wordt van Volkshaard.

Integendeel zelfs: de organisatie wordt volledig aangepast – met onder andere een vernieuwde werking en bijhorend nieuw  organogram – en er wordt nog volop gezocht naar een nieuwe, passende naam voor de maatschappij.

Voorlopig zal de nieuwe fusiemaatschappij nog actief zijn in 20 steden en gemeenten: Aalter, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke en Zulte.

Dat wil ook zeggen dat Volkshaard de komende periode bijna 6.800 woongelegenheden zal beheren. Een sterk personeelsteam van samen 99 medewerkers zal daar vanaf nu haar schouders onder zetten. Het blijft ons doel om ook morgen sociaal, duurzaam en betaalbaar te bouwen, te verhuren en te verkopen.

Woonmaatschappij

Ondertussen zal ook volop verder gewerkt worden aan de omvorming van de nieuwe huisvestingsmaatschappij naar een woonmaatschappij. Dit gebeurt samen met de sociale verhuurkantoren (SVK’s) in het werkingsgebied, zoals werd vastgelegd door de Vlaamse Regering.

De nieuwe woonmaatschappij zal vanaf 2023 nog actief zijn in 11 steden en gemeenten: Aalter, Deinze, Destelbergen, De Pinte, Gavere, Lievegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. In de 9 andere steden en gemeenten uit ons huidige werkingsgebied blijven we actief tot de overdracht van de woningen aan de andere woonmaatschappijen volledig afgerond is.

Hoe dan ook blijft de woonzekerheid van alle huurders gegarandeerd. Als hun stad of gemeente in de toekomst niet meer tot ons werkingsgebied behoort, wordt het huurcontract gewoon overgezet naar een andere woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij zal de huurprijs ook nog altijd berekenen volgens het besluit Vlaamse Codex Wonen.

Het werkingsgebied van de fusiemaatschappij.
volkshaard