Dakproblemen aan appartementsgebouwen op site Alsberghe & Van Oost zijn opgelost

Amper drie jaar oud zijn ze, de twee appartementsgebouwen van Volkshaard op de site Alsberghe & Van Oost in Gent. En toch hebben de twee blokken - met elk 35 appartementen - al een dakrenovatie achter de rug. Niet lang na de voorlopige oplevering in 2015 doken de eerste problemen op, waaronder lekken in de daken. Toen aannemer Gabecon nv dan ook nog eens failliet ging, moest de sociale huisvestingsmaatschappij op zoek naar een oplossing. Ze besloot om een vroegtijdige dakrenovatie uit te voeren, die nu eindelijk klaar is.
 

"Het heeft inderdaad een tijdje geduurd”, klinkt het bij directeur Hans Heyse van Volkshaard. “Al snel na de voorlopige oplevering in december 2015 bleek dat er nog heel wat problemen waren aan de gebouwen. We gaven Gabecon de tijd om alles op te lossen, stelden hen in gebreke, maar er veranderde niets.”

In de zomer van 2017 bleek waarom: Gabecon nv werd failliet verklaard. “En wij bleven achter met heel wat onafgewerkte zaken, waarvan de lekken in de daken toch wel het grootste probleem was. Zeker omdat er ondertussen al huurders in de appartementen woonden.”

Vroegtijdige dakrenovatie
De sociale huisvestingsmaatschappij vroeg daarom aan onafhankelijke experten om de oorzaak van die lekken te bepalen. “Dat was niet eenvoudig, omdat het gaat om groendaken”, vult directeur Heyse aan. Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat er meerdere oorzaken waren voor de lekken, die niet zomaar hersteld konden worden.

“Op advies van het oorspronkelijke architectenbureau - Bontinck Architecture and Engineering nv - besloten we uiteindelijk om een vroegtijdige dakrenovatie uit te voeren in plaats van oppervlakkige herstellingswerken”, aldus directeur Heyse. Die werken moesten noodgedwongen in eigen regie uitgevoerd worden.

Tijd en geld
De beslissing om vroegtijdig te renoveren zorgde ervoor dat er een nieuw dossier opgesteld moest worden, gevolgd door een nieuwe aanbesteding. “Daarbij moesten we de procedure volgens de geldende wetgeving - conform de wet op overheidsopdrachten - volgen, wat weer heel wat tijd in beslag nam.”

Uiteindelijk werd Van Severen nv aangesteld als aannemer voor de dakrenovatie, voor een bestelbedrag van ongeveer 320.000 euro, exclusief btw. De werken konden beginnen in september 2017 en zijn vijf maanden later volledig afgerond. “We zijn alleszins blij dat we voor een vroegtijdige dakrenovatie gekozen hebben”, klinkt het bij directeur Heyse. “Al blijft het natuurlijk zonde van de tijd en het geld, als je weet dat de gebouwen eigenlijk al in december 2015 volledig in orde hadden moeten zijn.”

Andere problemen
Volkshaard is vooral blij dat haar huurders nu verlost zijn van de lekken. “Ook aan de andere onafgewerkte zaken proberen we zo snel mogelijk iets te doen, zodat de bewoners eindelijk ten volle kunnen genieten van hun nieuwbouwappartementen.” Zo wordt er nog volop gewerkt aan de parkeergarages, die voorlopig nog niet gebruikt kunnen worden. “We hopen dat de garages in de loop van de maand april opengesteld zullen worden”, besluit directeur Heyse.

dropsolid