|  Inloggen
Nieuws

Infosessies - Renovatiewerken

Gent, Nieuw Gent - isolatie daken

Op woensdag 27 november 2019 werden de plannen van de dakisolatie in Nieuw Gent toegelicht aan de bewoners. De presentatie van deze avond kan u hier terugvinden: presentatie architect.

 

27/09/2019 - Eindelijk: de 30 aanleunflats van Volkshaard bij OCMW-rusthuis Wielkine in Nazareth zijn klaar voor verhuur 
- 4 jaar later dan voorzien door faillissement van Bouwcentrale Modern -

De 30 aanleunflats van sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard bij het OCMW-rusthuis Wielkine zijn klaar: deze week kunnen de eerste huurders er al in. Eindelijk, want volgens de oorspronkelijke planning hadden de flats al in oktober 2015 voorlopig opgeleverd moeten worden. Maar het plotse faillissement van Bouwcentrale Modern nv – de oorspronkelijke aannemer van de werken – stak daar een stokje voor.

“We hebben er inderdaad 4 jaar langer op moeten wachten dan voorzien”, klinkt het bij directeur Hans Heyse van Volkshaard. “Doordat Bouwcentrale Modern failliet ging in januari 2016, moesten we op zoek naar een nieuwe aannemer om de werken verder te zetten. De  procedures die daarbij kwamen kijken, namen meer dan anderhalf jaar in beslag.”

De werken konden uiteindelijk opnieuw aangevat worden in oktober 2017, met een nieuwe aannemer: Everaert-Cooreman nv uit Berlare. “Zij moesten de achtergelaten werf natuurlijk volledig aanpakken. Twee jaar later zijn we dan ook blij dat we 30 aanleunflats in Nazareth eindelijk voorlopig kunnen opleveren”, aldus de directeur.

Ontwerp
De aanleunflats zijn bedoeld voor mensen die zorgbehoevend zijn, maar wel nog zelfstandig kunnen wonen. De huurders zullen gebruik kunnen maken van de diensten van het OCMW-rusthuis Wielkine, dat er vlak naast ligt.

De appartementen zijn een ontwerp van AVA Partners Architects & Planners, verspreid over 3 verdiepingen. “Er zijn 25 flats met één slaapkamer en 5 met twee slaapkamers”, klinkt het bij directeur Heyse. “Er worden parkeerplaatsen voorzien aan de Zwanestraat, er is een grote fietsenberging en elk appartement heeft een eigen terras en berging. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van opgeslagen regenwater om de toiletten door te spoelen.”

Verhuur
Deze week krijgen de eerste huurders al de sleutels van hun nieuwe appartement. Naast deze 30 aanleunflats verhuurt Volkshaard nog 46 woningen en 37 appartementen in Nazareth. En daar zal het niet bij blijven: er zijn ook nog studies aan de gang voor nieuwe woningen in de Stropstraat en nieuwe appartementen in de Deinzestraat en in Eke.

Zustermaatschappij Kleine Landeigendom het Volk is op haar beurt bezig met de voorbereidingen van de bouw van 26 sociale koopwoningen in de Stropstraat, die binnenkort begint. Er zijn ook studies bezig voor extra koopwoningen in de Drapstraat en in de Ommegangstraat.

 

13/06/2019 - Renovatie van 102 sociale huurwoningen in Malem kan beginnen

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in de wijk Malem in Gent kan beginnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt er 102 woningen, die gedeeltelijk of volledig gerenoveerd worden. De huurders kregen op verschillende bewonersvergaderingen al meer uitleg over de plannen en de verhuisbeweging.

De renovatiewerken werden begin maart gegund aan de laagst biedende aannemer, de tijdelijke vereniging Everaert-Cooreman nv - PIC bvba. “De werken starten deze week, het einde is voorzien in 2022”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van Buro 56 ziet, goed voor een bestelbedrag van meer dan 9 miljoen euro (exclusief btw). Zo worden bij alle woningen onder andere de buitengevels gerenoveerd, een septische put geplaatst, de schouwen afgebroken en een ventilatiesysteem geïnstalleerd.

Totaalrenovatie met verhuis
“En daar blijft het niet bij. In de 68 woningen die een totaalrenovatie ondergaan, worden ook alle technieken vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt in deze huizen ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Omdat de totaalrenovatie bij deze 68 woningen zo ingrijpend is, kunnen de huurders niet in hun woning blijven tijdens de werken. “Zij kregen vorig jaar al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende van hen verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard. De huurders van de 34 woningen die een deelrenovatie ondergaan kunnen wel in hun woning blijven.”

Doorschuifsysteem
Eind mei was er een laatste bewonersvergadering voor alle huurders die op dit moment nog in de wijk Malem wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke en praktische vragen stellen over de werken of over de verhuis.

 “We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem. “De werken beginnen in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit. “Op die manier proberen we zoveel mogelijk mensen te herhuisvesten in de wijk zelf, maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk.”

Totaalrenovaties
Malem is trouwens niet de enige wijk waar Volkshaard grote renovatiewerken uitvoert. Op dit moment zijn er in Gent ook totaalrenovatiewerken aan de gang in de wijken Viermeersen (Wondelgem, 113 woningen) en Westveld (Sint-Amandsberg, 160 woongelegenheden) en in de Koggestraat (18 woningen + 24 appartementen). Vorige maand werd de totaalrenovatie aan
de Zwijnaardsesteenweg en het Gustaaf Eylenboschplein (21 woningen) al afgerond.

“Die renovaties zijn noodzakelijk omdat het gaat om oudere woningen, die niet meer voldoen aan de huidige normen”, klinkt het bij directeur Heyse. “Bovendien moeten de woningen die we verhuren voldoen aan de nieuwe energiezuinigheidseisen, met dakisolatie, dubbel glas en aangepaste verwarmingsketels.”

“Met de start van de werken in Malem zijn we alleszins aanbeland bij een van de laatste grote renovatieprojecten in Gent. Daarmee zitten we ook op het hoogtepunt van onze leegstand door die totaalrenovaties. Als deze projecten afgerond zijn, mogen we een grote daling verwachten”, besluit Heyse.

 

06/06/2019 - 399 nieuwe verhuringen in 2018, maar nog meer dan 9.000 kandidaat-huurders op de wachtlijst van Volkshaard

- “De vraag blijft zoveel groter dan het aanbod”, aldus directeur Hans Heyse -

Volkshaard heeft vorig jaar 399 nieuwe verhuringen van woningen en appartementen gerealiseerd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sociale huisvestingsmaatschappij, actief in de regio Gent-Eeklo. Toch staan er nog altijd meer dan 9.000 kandidaat-huurders op de wachtlijst. “De vraag blijft groter dan het aanbod. We zullen op korte termijn dan ook meer dan 200 woongelegenheden bijbouwen”, zegt directeur Hans Heyse. “Zustermaatschappij KLE Het Volk zal bovendien de komende 2 jaar nog 265 sociale koopwoningen opleveren.”

Het zijn mooie cijfers die Volkshaard kan voorleggen voor 2018: 524 nieuwe verhuringen, waarvan 399 woningen en appartementen en 125 garages en carports. “Het aantal toewijzingen ligt zelfs nog een stuk hoger, maar er waren ook 258 kandidaat-huurders die de toegewezen woning weigerden”, legt directeur Heyse uit.

Vraag groter dan aanbod
Helaas wil dat mooie aantal verhuringen niet zeggen dat de wachtlijst teruggedrongen wordt, want op 31/12/2018 waren er 9.096 kandidaat-huurders ingeschreven. “Er kwamen gemiddeld maar liefst 168 nieuwe inschrijvingen per maand bij”, vertelt directeur Heyse. “Daaruit blijkt nog maar eens de hoge nood aan sociale huurwoningen in onze regio. Als je je vandaag inschrijft op onze wachtlijst, moet je gemiddeld 2.001 dagen of 5,48 jaar wachten op een woning.”

Volkshaard is dan ook van plan om de komende jaren te blijven bouwen in de regio. “Op 31 december hadden we 96 woongelegenheden in opbouw, die moeten voor 2020 opgeleverd zijn. Op korte termijn komen daar nog eens 139 woningen en appartementen bij, verspreid over de regio. Op die manier willen we het aanbod nog een stuk vergroten”, klinkt het.

Sociale koopwoningen
Dat is ook wat zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk - die sociale koopwoningen bouwt - de komende jaren zal doen. “We zullen maar liefst 265 koopwoningen opleveren voor 2021”, vertelt directeur Heyse. Op het einde van 2018 waren er daarvan al 129 in opbouw, de andere projecten - goed voor 136 woongelegenheden - werden of worden dit jaar opgestart.

Dat is natuurlijk goed nieuws voor de vele kandidaat-kopers die ingeschreven staan in de gemeenteregisters van KLE Het Volk. “En toch merken we dat heel wat jonge mensen nog aarzelen om de stap te zetten naar een sociale koopwoning. Nochtans is het voor velen de ideale manier om een eigendom te verwerven tegen een zeer redelijke prijs, met daaraan gekoppeld een gunstige sociale lening”, klinkt het.

Wie interesse heeft in sociale koopwoning kan zich laten inschrijven in het register van zijn of haar stad/gemeente naar keuze bij Kleine Landeigendom Het Volk. Meer info vindt u op www.klehetvolk.be. Op die website kunt u ook het volledige jaarverslag van KLE Het Volk nalezen.

Het jaarverslag van Volkshaard vindt u hier.

06/03/2019 - Grondige renovatie van sociale huurwoningen in Westveld (Sint-Amandsberg) is begonnen

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in het Westveld in Sint-Amandsberg (Gent) is begonnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt in die wijk in totaal 160 woningen en 36 appartementen, waarvan er 128 een volledige transformatie ondergaan. De huurders kregen eind januari al meer uitleg over de werken en de verhuisbeweging op een bewonersvergadering.

Het renovatieproject werd in december gegund aan de laagst biedende aannemer, ACH Bouw. “De werken gingen deze week van start en zouden afgerond moeten zijn in het voorjaar van 2023”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van GDR-architecten ziet. “36 appartementen en één woning werden recent al volledig gerenoveerd. Daarbij voeren we enkel nog wat werken aan de gevels uit”, klinkt het bij directeur Heyse. “Bij de andere woningen renoveerden we voorlopig alleen de daken, dus die ondergaan nog een grote transformatie.”

Deel- en totaalrenovatie
“31 woningen worden gedeeltelijk gerenoveerd. Bij deze huurders wordt de badkamer bijvoorbeeld verplaatst naar een kleine slaapkamer, het plat dak geïsoleerd en/of een ventilatiesysteem geïnstalleerd”, aldus directeur Heyse.

De 128 overige woningen ondergaan een totaalrenovatie. Daarbij worden bijvoorbeeld de gevels gerenoveerd en de private rioleringen vernieuwd. “Maar daar blijft het niet bij. Ook alle technieken worden vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Bovenop die renovatiewerken krijgen 178 woongelegenheden een nieuwe, gemetselde tuinberging. “Die worden gegroepeerd gebouwd bij onze 160 woningen en 18 gelijkvloerse appartementen in de wijk”, klinkt het.

Bewonersvergadering
Omdat de veranderingen bij de totaalrenovaties ingrijpend zijn, kunnen niet alle huurders in hun woning blijven tijdens de werken. “Deze mensen kregen in 2016 al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende huurders verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard.”

Eind januari organiseerde Volkshaard een bewonersvergadering voor de huurders die wel nog in het Westveld wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke en praktische vragen stellen over de renovaties en de eventuele verhuis.

Doorschuifsysteem
“We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem. “De werken beginnen voornamelijk in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen naar daar kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit.

“Op die manier kunnen zoveel mogelijk huurders die dat wensen in het Westveld blijven wonen. Al moeten we natuurlijk ook rekening houden met de ‘rationele bezetting’ van onze woningen: het aantal slaapkamers moet afgestemd zijn op het aantal personen. We kunnen geen te kleine of te grote woningen aanbieden.”

11/02/2019 - Dakproblemen aan sociale appartementsgebouwen op site Alsberghe & Van Oost zijn opgelost - Volkshaard moest al na 3 jaar renoveren door faillissement van Gabecon nv - 

Amper drie jaar oud zijn ze, de twee appartementsgebouwen van Volkshaard op de site Alsberghe & Van Oost in Gent. En toch hebben de twee blokken - met elk 35 appartementen - al een dakrenovatie achter de rug. Niet lang na de voorlopige oplevering in 2015 doken de eerste problemen op, waaronder lekken in de daken. Toen aannemer Gabecon nv dan ook nog eens failliet ging, moest de sociale huisvestingsmaatschappij op zoek naar een oplossing. Ze besloot om een vroegtijdige dakrenovatie uit te voeren, die nu eindelijk klaar is.

“Het heeft inderdaad een tijdje geduurd”, klinkt het bij directeur Hans Heyse van Volkshaard. “Al snel na de voorlopige oplevering in december 2015 bleek dat er nog heel wat problemen waren aan de gebouwen. We gaven Gabecon de tijd om alles op te lossen, stelden hen in gebreke, maar er veranderde niets.”

In de zomer van 2017 bleek waarom: Gabecon nv werd failliet verklaard. “En wij bleven achter met heel wat onafgewerkte zaken, waarvan de lekken in de daken toch wel het grootste probleem was. Zeker omdat er ondertussen al huurders in de appartementen woonden.”

Vroegtijdige dakrenovatie
De sociale huisvestingsmaatschappij vroeg daarom aan onafhankelijke experten om de oorzaak van die lekken te bepalen. “Dat was niet eenvoudig, omdat het gaat om groendaken”, vult directeur Heyse aan. Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat er meerdere oorzaken waren voor de lekken, die niet zomaar hersteld konden worden.

“Op advies van het oorspronkelijke architectenbureau - Bontinck Architecture and Engineering nv - besloten we uiteindelijk om een vroegtijdige dakrenovatie uit te voeren in plaats van oppervlakkige herstellingswerken”, aldus directeur Heyse. Die werken moesten noodgedwongen in eigen regie uitgevoerd worden.

Tijd en geld
De beslissing om vroegtijdig te renoveren zorgde ervoor dat er een nieuw dossier opgesteld moest worden, gevolgd door een nieuwe aanbesteding. “Daarbij moesten we de procedure volgens de geldende wetgeving - conform de wet op overheidsopdrachten - volgen, wat weer heel wat tijd in beslag nam.”

Uiteindelijk werd Van Severen nv aangesteld als aannemer voor de dakrenovatie, voor een bestelbedrag van ongeveer 320.000 euro, exclusief btw. De werken konden beginnen in september 2017 en zijn vijf maanden later volledig afgerond. “We zijn alleszins blij dat we voor een vroegtijdige dakrenovatie gekozen hebben”, klinkt het bij directeur Heyse. “Al blijft het natuurlijk zonde van de tijd en het geld, als je weet dat de gebouwen eigenlijk al in december 2015 volledig in orde hadden moeten zijn.”

Andere problemen
Volkshaard is vooral blij dat haar huurders nu verlost zijn van de lekken. “Ook aan de andere onafgewerkte zaken proberen we zo snel mogelijk iets te doen, zodat de bewoners eindelijk ten volle kunnen genieten van hun nieuwbouwappartementen.” Zo wordt er nog volop gewerkt aan de parkeergarages, die voorlopig nog niet gebruikt kunnen worden. “We hopen dat de garages in de loop van de maand april opengesteld zullen worden”, besluit directeur Heyse.

30/01/2019 - Verkaveling aan Wolfputstraat in Oostakker: 25 appartementen van Volkshaard zijn klaar voor verhuur, KLE Het Volk begonnen met bouw van 36 koopwoningen

Het nieuwe appartementsgebouw van sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard in Stokt - nabij de Wolfputstraat - in Oostakker (Gent) is voorlopig opgeleverd. Deze week nemen de eerste huurders al hun intrek in de 25 nieuwbouwappartementen. En ook voor sociale kandidaat-kopers uit Oostakker is er goed nieuws: zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk is namelijk in dezelfde verkaveling begonnen met de bouw van 36 koopwoningen.

“Met de bouw van het appartementsgebouw van Volkshaard zijn we al gestart in februari 2017”, klinkt het bij Hans Heyse, directeur van de twee huisvestingsmaatschappijen. “De werken werden uitgevoerd door Bouwonderneming Damman nv uit Deerlijk. Exact twee jaar later krijgen de eerste bewoners de sleutels van hun nieuw huurappartement.”

Ontwerp
Het ontwerp van het appartementsgebouw is van de hand van AVA Partners Architects & Planners uit Gent. “Er zijn 12 duplexappartementen, voorzien van twee slaapkamers en een tuin”, vertelt directeur Heyse. “Daarnaast zijn er ook 13 appartementen met een terras, waarvan 6 met twee slaapkamers en 7 met één slaapkamer.”

Het appartementsgebouw heeft een groendak, een regenwaterpomp, een lift, een fietsenberging en een ondergrondse parkeergarage. “In die garage is ook een individuele berging voorzien voor de huurders”, vult directeur Heyse aan. Het kostenplaatje van dit alles? “Bijna 3,5 miljoen euro, zonder btw, of gemiddeld bijna 140.000 euro per appartement”, klinkt het.

36 koopwoningen
Naast het appartementsgebouw komen in dezelfde verkaveling ook nog 36 sociale koopwoningen van zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk, ontworpen door dezelfde architect. “De bouw daarvan is vorige week maandag begonnen”, vertelt directeur Heyse. De werken zijn in handen van Wyckaert uit Gent. “Als alles volgens plan verloopt, moeten de koopwoningen klaar zijn in mei 2020.”

35 woningen hebben drie slaapkamers, 25 daarvan zijn voorzien om 4 personen te huisvesten, de 10 andere zijn zelfs voor 5 personen. De laatste woning heeft 2 slaapkamers en is voorzien voor 4 personen. “Elke woning krijgt ook een regenwaterput en een eigen garage”, klinkt het. Samen zijn de 36 woningen goed voor een bestelbedrag van 5,57 miljoen euro, exclusief btw.

Wie geïnteresseerd is om een sociale koopwoning aan te kopen, moet zich eerst inschrijven in het register van zijn gemeente(s) naar keuze bij Kleine Landeigendom Het Volk. Meer info over de voorwaarden en de inschrijvings- en toewijzingsprocedure vindt u op www.klehetvolk.be.

25/01/2019 - Eindelijk: de 12 nieuwbouwwoningen in de EGKS-wijk (Wachtebeke) zijn klaar voor verhuur                                  - 2 jaar later dan voorzien door faillisement van Bouwcentrale Modern -

Eindelijk zijn ze klaar, de 12 invulwoningen van sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard in de EGKS-wijk in Wachtebeke. Volgens de oorspronkelijke planning hadden de huizen in november 2016 al voorlopig opgeleverd moeten worden. Maar het plotse faillissement van Bouwcentrale Modern nv - de oorspronkelijke aannemer van de werken - stak daar een stokje voor.

“We hebben er inderdaad meer dan 2 jaar langer op moeten wachten dan voorzien”, klinkt het bij directeur Hans Heyse van Volkshaard. “Doordat Bouwcentrale Modern failliet ging in januari 2016, moesten we op zoek naar een nieuwe aannemer om de werken verder te zetten. De  procedures die daarbij kwamen kijken, namen anderhalf jaar in beslag.”

De werken konden uiteindelijk opnieuw aangevat worden in augustus 2017, met een nieuwe aannemer: Everaert-Cooreman nv uit Berlare. “Zij moesten de achtergelaten werf natuurlijk volledig aanpakken. Anderhalf jaar later zijn we dan ook blij dat we de 12 invulwoningen in de EGKS-wijk eindelijk voorlopig kunnen opleveren”, aldus de directeur.

Ontwerp
De 12 woningen zijn een ontwerp van Architectenbureau Bressers en zijn verspreid over 3 plaatsen in de wijk. “In de Sijslaan werden 5 woningen gezet, in de IJsvogelstraat ging het om 4 woningen en in de Mezenstraat kwamen er 3 woningen bij.”

Elke woning heeft 2 slaapkamers en is voorzien voor maximum 4 personen. “Elk huis heeft een tuintje met een tuinberging en is voorzien van een regenwaterput en een zonneboiler”, vult directeur Heyse aan. “Er is voor elke woning ook een garage voorzien, die gegroepeerd nabij de huizen staan.”

Verhuur
Volgende week zullen de eerste huurders al hun intrek nemen in de nieuwe woningen. Naast deze 12 woningen verhuurt Volkshaard nog 254 woningen in de EGKS-wijk. Die woningen zijn eigendom van de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen), maar zijn in beheer van de sociale huisvestingsmaatschappij.

Naast deze woningen verhuurt Volkshaard in Wachtebeke nog 43 woningen in de Warandewijk, 36 woningen in de Verbeuldestraat en 20 appartementen in de Godshuisstraat.

12/11/2018 - (Kandidaat-)huurders van Volkshaard kunnen nu ook online een afspraak maken

Wie een afspraak wil maken bij de Sociale Dienst van Volkshaard, kan dat vanaf nu ook online doen. Op de website van de sociale huisvestingsmaatschappij kan je doorklikken naar de afsprakenpagina, waarop je zelf je afspraak met een maatschappelijk assistent vastlegt. Op die manier wil Volkshaard nog toegankelijker worden.

Tot voor kort kon je enkel bellen naar Volkshaard om een afspraak te maken met een maatschappelijk assistent. “Uit een tevredenheidsmeting bleek dat onze huurders ook het liefst telefonisch contact opnemen”, klinkt het bij Koen Van de Velde, diensthoofd van de Sociale Dienst van Volkshaard. “Maar dit zet ons onthaal onder druk, waardoor het soms lang duurt voor je iemand aan de lijn krijgt.”

Daarom besloot de huisvestingsmaatschappij om haar online toegankelijkheid te vergroten, door een online afsprakensysteem voor de Sociale Dienst te laten ontwikkelen. Zowel mensen die zich willen inschrijven, kandidaten die al op de wachtlijst staan als huurders kunnen daar gebruik van maken.

“Het systeem werkt heel simpel. In de eerste stap vul je in of je kandidaat-huurder of huurder bent, in de tweede stap de regio waar je wil wonen of al woont. Daarna krijg je alle mogelijke data en uren te zien”, klinkt het. “Als je een afspraak hebt gekozen, vul je nog je persoonlijke gegevens in, waarna je een bevestigingsmail ontvangt.”

Volkshaard verwacht dat het systeem snel opgepikt zal worden door haar (kandidaat-)huurders. “Maar ook OCMW’s en andere instanties zullen het ongetwijfeld gebruiken om hun cliënten aan een afspraak bij ons te helpen”, besluit Van de Velde.

Wie online een afspraak wil maken bij de sociale huisvestingsmaatschappij, actief in het arrondissement Gent-Eeklo, kan surfen naar www.volkshaard.be en doorklikken. Je kan ook rechtstreeks naar de afsprakenpagina via https://afspraken.volkshaard.be.

 

03/10/2018 - Totaalrenovatie van sociale huurwoningen in de Koggestraat start half oktober

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in de Koggestraat (wijk Meulestede) in Gent kan beginnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt er 18 woningen en 24 appartementen, die allemaal een volledige transformatie ondergaan. De huurders kregen gisteren op een bewonersvergadering meer uitleg over de plannen en de verhuisbeweging.

De renovatiewerken werden eind augustus gegund aan de laagst biedende aannemer, TV PIC bvba - Bouwbedrijf Van Der Kinderen. “De start van de werken is vastgelegd op 15 oktober 2018. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2021”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

Totaalrenovatie
De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van Volt Architecten ziet. Zo worden bijvoorbeeld de gevels gerenoveerd, de daken geïsoleerd en de volledige dakbedekking vernieuwd.

“En daar blijft het niet bij. Ook alle technieken worden vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Bewonersvergadering
Omdat deze totaalrenovatie zo ingrijpend is, kunnen de huurders niet in hun woning blijven tijdens de werken. “Onze huurders kregen in 2016 al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende huurders verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard.”

Gisteren was er een bewonersvergadering voor de huurders die wel nog in de Koggestraat wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke, praktische vragen stellen over de verhuis.

Doorschuifsysteem
“We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem.

“De werken beginnen in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen naar daar kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit. “Op die manier kunnen zoveel mogelijk huurders die dat wensen in de Koggestraat blijven wonen.”

 

27/09/2018 - Eerste sociale appartementen in de Lijnmolenstraat (Sint-Amandsberg) zijn klaar

Het nieuwe sociale appartementsgebouw van Volkshaard in de Lijnmolenstraat in Sint-Amandsberg (Gent) is voorlopig opgeleverd. Vanaf volgende week nemen de eerste huurders al hun intrek in de vijf nieuwbouwappartementen. De sociale huisvestingsmaatschappij brengt haar totale aanbod in Sint-Amandsberg zo op 313 huurappartementen en 160 huurwoningen.

“De werken in de Lijnmolenstraat begonnen in maart 2017 en werden uitgevoerd door bouwonderneming Siemoens bvba uit Tielt”, klinkt het bij directeur Hans Heyse. “Anderhalf jaar later is het project volledig afgewerkt. Volgende week kunnen de eerste huurders er al in.”

Ontwerp
Het ontwerp van het appartementsgebouw in de Lijnmolenstraat is van Plantec Architecten bvba uit Oostende. De vijf appartementen situeren zich op drie verdiepingen. Op het gelijkvloers zijn er twee appartementen met 1 slaapkamer, voorzien voor twee personen. “Een daarvan is volledig aangepast aan de noden van een rolstoelgebruiker”, vult directeur Heyse aan.

Op de eerste verdieping zijn er twee appartementen met 2 slaapkamers, voorzien voor 3 personen. Op de tweede verdieping bevindt zich het grootste appartement, met drie slaapkamers, voor maximum 6 personen. Alle appartementen zijn uitgerust met een terras. De huurders kunnen ook gebruikmaken van een fietsenberging in het gebouw.

Verhuur
“De totale kostprijs van het project wordt geraamd op zo’n 990.000 euro of gemiddeld bijna 200.000 euro per appartement”, aldus directeur Heyse. “Alle huurcontracten zijn ondertussen geregeld: op 1 oktober kunnen onze huurders al in hun nieuwe appartement.”

Met deze 5 appartementen erbij verhuurt Volkshaard nu 313 appartementen en 160 woningen in Sint-Amandsberg. In november of december komen daar nog eens 8 appartementen bij in de Waterstraat. Bovendien start op korte termijn nog een tweede project in de Lijnmolenstraat, met 4 woningen en 6 appartementen.

Volkshaard verhuurt in Groot Gent (stad + deelgemeenten) ondertussen al 1.018 sociale woningen en 2.262 sociale appartementen.

 

20/08/2018 - Bouw van sociale woningen in Bentille (Sint-Laureins) kan bijna starten

De bouw van de sociale woningen langs de Bisdomstraat in Bentille, deelgemeente van Sint-Laureins, kan bijna starten. Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard zal er 14 huurwoningen bouwen, zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk 4 koopwoningen.

De werken werden begin augustus door de sociale huisvestingsmaatschappijen gegund aan de laagst biedende aannemer, Recon Bouw nv. Dat betekent dat de werken ten vroegste in oktober zullen starten. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2020.

Nieuwe verkaveling
De nieuwe verkaveling ligt langs de Bisdomstraat in Bentille, net buiten de dorpskom. De verkaveling kreeg de naam ‘Vlasbloem’, verwijzend naar de vroegere vlasteelt in de gemeente.

Er komen in totaal zo’n 50 woningen in de verkaveling. Een deel van de loten is in handen van de gemeente, een ander deel is van bouwonderneming Huysman. De 14 huurwoningen van Volkshaard en de 4 koopwoningen van Kleine Landeigendom Het Volk zijn een ontwerp van ARKS-architecten uit Aalter.

Koop- en huurwoningen
De koopwoningen zijn halfopen bebouwing met drie slaapkamers, garage en tuin. De huurwoningen zijn een combinatie van halfopen en gesloten bebouwing, eveneens met drie slaapkamers. Ze hebben een garage of carport, een tuin en een tuinberging. De totale kostprijs van de 18 sociale woningen wordt geraamd op zo’n 3 miljoen euro.

Volkshaard verhuurt ook 10 sociale woningen in Waterland-Oudeman en 5 woningen aan de Rommelsweg in Sint-Laureins. Kleine Landeigendom Het Volk verkocht in het verleden 14 sociale woningen aan de Rommelsweg en 31 woningen in het Beukenhof.

 

25/07/2018 - Volkshaard wordt hartveilig dankzij AED-toestel in kantoor in Gent

De sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard heeft een AED-toestel geplaatst in de inkomhal van haar kantoor in de Ravensteinstraat in Gent. Zo’n automatische externe defibrillator kan de overlevingskans bij hartfalen aanzienlijk vergroten.

Dagelijks krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Amper 7 à 8 procent van hen overleeft dat. Die overlevingskans kan echter verdubbelen of zelfs verdrievoudigen als je in de eerste minuten start met reanimatie en een AED-toestel gebruikt. Via twee elektroden analyseert dat toestel het hartritme van het slachtoffer en geeft het een stroomstoot indien nodig.

Een AED-toestel is makkelijk te bedienen, omdat het exact zegt wat je moet doen. “Maar verschillende van onze medewerkers zullen een opleiding krijgen, om de kans op succes te vergroten“, aldus directeur Hans Heyse van Volkshaard.

 “Ik hoop natuurlijk dat we het toestel nooit nodig zullen hebben. Maar we krijgen in ons kantoor veel mensen over de vloer, dus de kans bestaat wel”, klinkt het. “Met de aanwezigheid van het AED-toestel willen we de kansen op een goede afloop verhogen.”

De inkomhal van Volkshaard, waar het AED-toestel hangt, werd onlangs nog volledig vernieuwd. Er wordt nu gewerkt met een centraal onthaal, waar bezoekers zich moeten aanmelden. Van daaruit worden ze doorverwezen naar de verschillende diensten. Op die manier wil Volkshaard toegankelijker worden voor haar (kandidaat-)huurders.

 

Jaarverslag 2017

Het jaarverslag over het werkingsjaar 2017 kan u hier terugvinden: Jaarverslag 2017

 

Antennewerking

Om de dienstverlening en de bereikbaarheid te verhogen, houdt de Sociale Dienst van Volkshaard maandelijks zitdagen in de gemeenten Deinze, Evergem, Maldegem en Lochristi. Hieronder vindt u de tijdstippen en locaties:

 

Gemeente Tijdstip Locatie
Deinze                                    Elke 1ste woensdag van de maand  (9u - 11u30)                Stadhuis, burelen OCMW  - zonder afspraak                    
Evergem Elke 2de donderdag van de maand
(8u30 - 11u)
Sociaal huis te Sleidinge
- zonder afspraak
Lochristi Elke 3de dinsdag van de maand
(8u30 - 11u30)
Sociaal huis te Lochristi
- zonder afspraak
Maldegem Elke 4de woensdag van de maand
(9u - 11u)
Sociaal huis te Maldegem
zonder afspraak
Gent Maandag tot donderdag
(8u30 - 11u40)
Burelen Volkshaard
enkel op afspraak

 

Visitatierapport

Voormalig minister van Wonen Freya Van den Bossche bepaalde in een vorige legislatuur dat alle sociale huisvestingsmaatschappijen zullen worden onderworpen aan een visitatiecommissie.

De leden van deze commissie zijn externe en onafhankelijke deskundigen die op basis van 6 parameters of domeinen een screening doen van de werking en de resultaten van de huisvestingsmaatschappij.  In de toekomst zullen de resultaten van deze doorlichting bepalend zijn voor de al dan niet erkenning van de bouwmaatschappij.

In het najaar van 2014 was het de beurt aan huisvestingsmaatschappijen Volkshaard en Kleine Landeigendom het Volk, met zetel te Gent maar actief in het arrondissement Gent-Eeklo.

Recent bekrachtigde minister van Wonen, Liesbeth Homans de uitstekende resultaten vastgelegd door de visitatiecommissie m.n. 92 en 96% voor respectievelijk Volkshaard en Kleine Landeigendom het Volk.

Eén van de verbeteringspunten voor Volkshaard was het verhogen van bewonersparticipatie. 
Volkshaard was zich hiervan bewust en heeft niet gewacht tot de bekendmaking van deze resultaten om reeds actie te ondernemen. Zo wordt momenteel met externe middenveldspartner Beweging.net het project “Wij de wijk” uitgewerkt.  A.d.h.v. ondermeer een babbelbox in een aantal sociale woonwijken zal er bij de bewoners gepolst worden naar hun verwachtingen en verzuchtingen.

U kan het volledige rapport nalezen hier nalezen: rapport visitatie 2014

Istay@home

Volkshaard heeft deelgenomen aan een Europees samenwerkingsproject waarbij door de installatie van een aantal gebruiksvriendelijke softwaremogelijkheden oudere sociale huurders langer zelfstandig kunnen wonen.

Het filmpje dat hierover terug te vinden is op Youtube kan u bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=p25Hv3hazl4

Copyright (c) 2020 Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard Gent