|  Inloggen
Nieuws

Infosessies - Renovatiewerken

Gent/Zwijnaarde, Hertooiebos

Op maandag 19 november werden de renovatieplannen toegelicht aan de bewoners van Hertooiebos. De presentaties van deze avond kan u hier terugvinden: presentatie Volkshaard + presentatie architect.

Gent, Koggestraat

Op dinsdag 2 oktober werden de renovatieplannen toegelicht aan de bewoners van de Koggestraat. De presentaties van deze avond kan u hier terugvinden: presentatie Volkshaard + presentatie architect.

12/11/2018 - (Kandidaat-)huurders van Volkshaard kunnen nu ook online een afspraak maken

Wie een afspraak wil maken bij de Sociale Dienst van Volkshaard, kan dat vanaf nu ook online doen. Op de website van de sociale huisvestingsmaatschappij kan je doorklikken naar de afsprakenpagina, waarop je zelf je afspraak met een maatschappelijk assistent vastlegt. Op die manier wil Volkshaard nog toegankelijker worden.

Tot voor kort kon je enkel bellen naar Volkshaard om een afspraak te maken met een maatschappelijk assistent. “Uit een tevredenheidsmeting bleek dat onze huurders ook het liefst telefonisch contact opnemen”, klinkt het bij Koen Van de Velde, diensthoofd van de Sociale Dienst van Volkshaard. “Maar dit zet ons onthaal onder druk, waardoor het soms lang duurt voor je iemand aan de lijn krijgt.”

Daarom besloot de huisvestingsmaatschappij om haar online toegankelijkheid te vergroten, door een online afsprakensysteem voor de Sociale Dienst te laten ontwikkelen. Zowel mensen die zich willen inschrijven, kandidaten die al op de wachtlijst staan als huurders kunnen daar gebruik van maken.

“Het systeem werkt heel simpel. In de eerste stap vul je in of je kandidaat-huurder of huurder bent, in de tweede stap de regio waar je wil wonen of al woont. Daarna krijg je alle mogelijke data en uren te zien”, klinkt het. “Als je een afspraak hebt gekozen, vul je nog je persoonlijke gegevens in, waarna je een bevestigingsmail ontvangt.”

Volkshaard verwacht dat het systeem snel opgepikt zal worden door haar (kandidaat-)huurders. “Maar ook OCMW’s en andere instanties zullen het ongetwijfeld gebruiken om hun cliënten aan een afspraak bij ons te helpen”, besluit Van de Velde.

Wie online een afspraak wil maken bij de sociale huisvestingsmaatschappij, actief in het arrondissement Gent-Eeklo, kan surfen naar www.volkshaard.be en doorklikken. Je kan ook rechtstreeks naar de afsprakenpagina via https://afspraken.volkshaard.be.

 

03/10/2018 - Totaalrenovatie van sociale huurwoningen in de Koggestraat start half oktober

De renovatie van de sociale woningen van Volkshaard in de Koggestraat (wijk Meulestede) in Gent kan beginnen. De sociale huisvestingsmaatschappij verhuurt er 18 woningen en 24 appartementen, die allemaal een volledige transformatie ondergaan. De huurders kregen gisteren op een bewonersvergadering meer uitleg over de plannen en de verhuisbeweging.

De renovatiewerken werden eind augustus gegund aan de laagst biedende aannemer, TV PIC bvba - Bouwbedrijf Van Der Kinderen. “De start van de werken is vastgelegd op 15 oktober 2018. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2021”, vertelt de directeur van Volkshaard, Hans Heyse.

Totaalrenovatie
De renovatie zal dus enige tijd in beslag nemen, maar dat is niet onlogisch als je de plannen van Volt Architecten ziet. Zo worden bijvoorbeeld de gevels gerenoveerd, de daken geïsoleerd en de volledige dakbedekking vernieuwd.

“En daar blijft het niet bij. Ook alle technieken worden vernieuwd: de sanitaire leidingen, de elektriciteit, de centrale verwarming op gas, …”, vult directeur Heyse aan. “Bovendien wordt ook de binnenafwerking aangepakt: de binnendeuren, keukens, badkamers, noem maar op.”

Bewonersvergadering
Omdat deze totaalrenovatie zo ingrijpend is, kunnen de huurders niet in hun woning blijven tijdens de werken. “Onze huurders kregen in 2016 al te horen dat ze op termijn zouden moeten verhuizen. Verschillende huurders verhuisden sindsdien al naar een andere woning van Volkshaard.”

Gisteren was er een bewonersvergadering voor de huurders die wel nog in de Koggestraat wonen. Daarop werden de definitieve plannen van de architect voorgesteld en konden huurders hun persoonlijke, praktische vragen stellen over de verhuis.

Doorschuifsysteem
“We begrijpen absoluut dat zo’n verhuis moeilijk is. Daarom zoeken we voor elke huurder een passende oplossing binnen ons patrimonium”, belooft directeur Heyse. Om die reden wordt in de wijk gewerkt met een doorschuifsysteem.

“De werken beginnen in de woningen die leegstaan. Als die gerenoveerd zijn, kunnen enkele huurders al naar daar verhuizen. Vervolgens worden hun huizen aangepakt, waarna er weer mensen naar daar kunnen verhuizen. Enzovoort”, legt directeur Heyse uit. “Op die manier kunnen zoveel mogelijk huurders die dat wensen in de Koggestraat blijven wonen.”

 

27/09/2018 - Eerste sociale appartementen in de Lijnmolenstraat (Sint-Amandsberg) zijn klaar

Het nieuwe sociale appartementsgebouw van Volkshaard in de Lijnmolenstraat in Sint-Amandsberg (Gent) is voorlopig opgeleverd. Vanaf volgende week nemen de eerste huurders al hun intrek in de vijf nieuwbouwappartementen. De sociale huisvestingsmaatschappij brengt haar totale aanbod in Sint-Amandsberg zo op 313 huurappartementen en 160 huurwoningen.

“De werken in de Lijnmolenstraat begonnen in maart 2017 en werden uitgevoerd door bouwonderneming Siemoens bvba uit Tielt”, klinkt het bij directeur Hans Heyse. “Anderhalf jaar later is het project volledig afgewerkt. Volgende week kunnen de eerste huurders er al in.”

Ontwerp
Het ontwerp van het appartementsgebouw in de Lijnmolenstraat is van Plantec Architecten bvba uit Oostende. De vijf appartementen situeren zich op drie verdiepingen. Op het gelijkvloers zijn er twee appartementen met 1 slaapkamer, voorzien voor twee personen. “Een daarvan is volledig aangepast aan de noden van een rolstoelgebruiker”, vult directeur Heyse aan.

Op de eerste verdieping zijn er twee appartementen met 2 slaapkamers, voorzien voor 3 personen. Op de tweede verdieping bevindt zich het grootste appartement, met drie slaapkamers, voor maximum 6 personen. Alle appartementen zijn uitgerust met een terras. De huurders kunnen ook gebruikmaken van een fietsenberging in het gebouw.

Verhuur
“De totale kostprijs van het project wordt geraamd op zo’n 990.000 euro of gemiddeld bijna 200.000 euro per appartement”, aldus directeur Heyse. “Alle huurcontracten zijn ondertussen geregeld: op 1 oktober kunnen onze huurders al in hun nieuwe appartement.”

Met deze 5 appartementen erbij verhuurt Volkshaard nu 313 appartementen en 160 woningen in Sint-Amandsberg. In november of december komen daar nog eens 8 appartementen bij in de Waterstraat. Bovendien start op korte termijn nog een tweede project in de Lijnmolenstraat, met 4 woningen en 6 appartementen.

Volkshaard verhuurt in Groot Gent (stad + deelgemeenten) ondertussen al 1.018 sociale woningen en 2.262 sociale appartementen.

 

Vacatures

Volkshaard is op zoek naar:

- een projectleider nieuwbouw- en renovatiewerken. Een uitgebreid functieprofiel is hier terug te vinden.

 

20/08/2018 - Bouw van sociale woningen in Bentille (Sint-Laureins) kan bijna starten

De bouw van de sociale woningen langs de Bisdomstraat in Bentille, deelgemeente van Sint-Laureins, kan bijna starten. Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard zal er 14 huurwoningen bouwen, zustermaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk 4 koopwoningen.

De werken werden begin augustus door de sociale huisvestingsmaatschappijen gegund aan de laagst biedende aannemer, Recon Bouw nv. Dat betekent dat de werken ten vroegste in oktober zullen starten. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2020.

Nieuwe verkaveling
De nieuwe verkaveling ligt langs de Bisdomstraat in Bentille, net buiten de dorpskom. De verkaveling kreeg de naam ‘Vlasbloem’, verwijzend naar de vroegere vlasteelt in de gemeente.

Er komen in totaal zo’n 50 woningen in de verkaveling. Een deel van de loten is in handen van de gemeente, een ander deel is van bouwonderneming Huysman. De 14 huurwoningen van Volkshaard en de 4 koopwoningen van Kleine Landeigendom Het Volk zijn een ontwerp van ARKS-architecten uit Aalter.

Koop- en huurwoningen
De koopwoningen zijn halfopen bebouwing met drie slaapkamers, garage en tuin. De huurwoningen zijn een combinatie van halfopen en gesloten bebouwing, eveneens met drie slaapkamers. Ze hebben een garage of carport, een tuin en een tuinberging. De totale kostprijs van de 18 sociale woningen wordt geraamd op zo’n 3 miljoen euro.

Volkshaard verhuurt ook 10 sociale woningen in Waterland-Oudeman en 5 woningen aan de Rommelsweg in Sint-Laureins. Kleine Landeigendom Het Volk verkocht in het verleden 14 sociale woningen aan de Rommelsweg en 31 woningen in het Beukenhof.

 

25/07/2018 - Volkshaard wordt hartveilig dankzij AED-toestel in kantoor in Gent

De sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard heeft een AED-toestel geplaatst in de inkomhal van haar kantoor in de Ravensteinstraat in Gent. Zo’n automatische externe defibrillator kan de overlevingskans bij hartfalen aanzienlijk vergroten.

Dagelijks krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Amper 7 à 8 procent van hen overleeft dat. Die overlevingskans kan echter verdubbelen of zelfs verdrievoudigen als je in de eerste minuten start met reanimatie en een AED-toestel gebruikt. Via twee elektroden analyseert dat toestel het hartritme van het slachtoffer en geeft het een stroomstoot indien nodig.

Een AED-toestel is makkelijk te bedienen, omdat het exact zegt wat je moet doen. “Maar verschillende van onze medewerkers zullen een opleiding krijgen, om de kans op succes te vergroten“, aldus directeur Hans Heyse van Volkshaard.

 “Ik hoop natuurlijk dat we het toestel nooit nodig zullen hebben. Maar we krijgen in ons kantoor veel mensen over de vloer, dus de kans bestaat wel”, klinkt het. “Met de aanwezigheid van het AED-toestel willen we de kansen op een goede afloop verhogen.”

De inkomhal van Volkshaard, waar het AED-toestel hangt, werd onlangs nog volledig vernieuwd. Er wordt nu gewerkt met een centraal onthaal, waar bezoekers zich moeten aanmelden. Van daaruit worden ze doorverwezen naar de verschillende diensten. Op die manier wil Volkshaard toegankelijker worden voor haar (kandidaat-)huurders.

 

Jaarverslag 2017

Het jaarverslag over het werkingsjaar 2017 kan u hier terugvinden: Jaarverslag 2017

 

Antennewerking

Om de dienstverlening en de bereikbaarheid te verhogen, houdt de Sociale Dienst van Volkshaard maandelijks zitdagen in de gemeenten Deinze, Evergem, Maldegem en Lochristi. Hieronder vindt u de tijdstippen en locaties:

 

Gemeente Tijdstip Locatie
Deinze                                    Elke 1ste woensdag van de maand  (9u - 11u30)                Stadhuis, burelen OCMW  - zonder afspraak                    
Evergem Elke 2de donderdag van de maand
(8u30 - 11u)
Sociaal huis te Sleidinge
- zonder afspraak
Lochristi Elke 3de dinsdag van de maand
(8u30 - 11u30)
Sociaal huis te Lochristi
- zonder afspraak
Maldegem Elke 4de woensdag van de maand
(9u - 11u)
Sociaal huis te Maldegem
zonder afspraak
Gent Maandag tot donderdag
(8u30 - 11u40)
Burelen Volkshaard
enkel op afspraak

 

Visitatierapport

Voormalig minister van Wonen Freya Van den Bossche bepaalde in een vorige legislatuur dat alle sociale huisvestingsmaatschappijen zullen worden onderworpen aan een visitatiecommissie.

De leden van deze commissie zijn externe en onafhankelijke deskundigen die op basis van 6 parameters of domeinen een screening doen van de werking en de resultaten van de huisvestingsmaatschappij.  In de toekomst zullen de resultaten van deze doorlichting bepalend zijn voor de al dan niet erkenning van de bouwmaatschappij.

In het najaar van 2014 was het de beurt aan huisvestingsmaatschappijen Volkshaard en Kleine Landeigendom het Volk, met zetel te Gent maar actief in het arrondissement Gent-Eeklo.

Recent bekrachtigde minister van Wonen, Liesbeth Homans de uitstekende resultaten vastgelegd door de visitatiecommissie m.n. 92 en 96% voor respectievelijk Volkshaard en Kleine Landeigendom het Volk.

Eén van de verbeteringspunten voor Volkshaard was het verhogen van bewonersparticipatie. 
Volkshaard was zich hiervan bewust en heeft niet gewacht tot de bekendmaking van deze resultaten om reeds actie te ondernemen. Zo wordt momenteel met externe middenveldspartner Beweging.net het project “Wij de wijk” uitgewerkt.  A.d.h.v. ondermeer een babbelbox in een aantal sociale woonwijken zal er bij de bewoners gepolst worden naar hun verwachtingen en verzuchtingen.

U kan het volledige rapport nalezen hier nalezen: rapport visitatie 2014

Istay@home

Volkshaard heeft deelgenomen aan een Europees samenwerkingsproject waarbij door de installatie van een aantal gebruiksvriendelijke softwaremogelijkheden oudere sociale huurders langer zelfstandig kunnen wonen.

Het filmpje dat hierover terug te vinden is op Youtube kan u bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=p25Hv3hazl4

Copyright (c) 2018 Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard Gent